Jatkuvatoimisten mittareiden hyödyntäminen talousveden laadun valvonnassa
24.3.2025
Kolmivaiheinen tutkimus käsitti markkinaselvityksen, laitteiden pilotoinnin laboratoriossa ja testauksen todellisissa kenttäolosuhteissa vesijohtoverkostossa.
Tulokset osoittavat, että sensorit voivat täydentää perinteisiä näytteenotto- ja laboratorioanalyysejä erityisesti nopeiden ja paikallisten vedenlaadun vaihteluiden reaaliaikaisessa havaitsemisessa. Laitteet reagoivat erityisen hyvin partikkelimuotoisiin epäpuhtauksiin, kuten verkostosta irronneisiin sakkoihin, mutta mikrobikontaminaatioiden ja liuenneiden kemikaalien tunnistaminen vaatii vielä kehitystyötä.
Hankkeessa testattujen laitteiden asentamisen edellytykset, toimivuus, huoltotarpeet ja datansiirto vaihtelivat, mikä korostaa suunnittelun merkitystä niiden käyttöönotossa.
Jatkuvatoimisten sensorien avulla voidaan parantaa tilannekuvaa vedenlaadusta vesijohtoverkostossa ja nopeuttaa häiriötilanteiden havaitsemista. Jatkuvatoiminen data voidaan yhdistää hydrauliseen dataan tai mallinnusdataan, mikä parantaa vedenlaatumallien tarkkuutta. Jatkuvan vedenlaatudatan kerääminen ja tilastoiminen auttaa myös verkostoihin liittyvässä riskinarvioinnissa ja omaisuudenhallinnassa.
Vesilaitosyhdistyksen vesilaitosryhmän suunnittelema hanke toteutettiin osaprojektina laajemmassa SWIM-hankkeessa. Hanke rahoitettiin Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston ja Business Finlandin tuella.
Hankkeen loppuraportti ja siinä tehty markkinaselvitys veden laadun jatkuvatoimisista mittareista löytyvät Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston hankerekisteristä . Muihin hankkeessa syntyneisiin julkaisuihin voi tutustua täältä.