Jonnan opinnäyte luo tietopohjaa vuotovesien hallintaan
27.1.2025
Lue alkuperäinen tiedote Nivoksen nettisivuilta tästä linkistä: Jonnan opinnäyte luo tietopohjaa vuotovesien hallintaan - Nivos
Verkostoinsinööri Jonna Vuorio valmistui energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi LAB ammattikorkeakoulusta. Opinnäytetyönään hän teki vuotovesiselvityksen Linnamäen alueesta Mäntsälässä.
”Tulin Nivokselle kesätöihin 2023. Opintojen ohessa työskentelin tuntityöntekijänä ja tein samalla lopputyötäni”, Jonna kertoo.
Vuoden alusta alkaen Jonna on toiminut verkostoinsinöörin tehtävässä, jossa hän muun muassa laatii vesiliittymäsopimuksia, ylläpitää verkostokarttajärjestelmää ja aikatauluttaa vesimittarien vaihdot.
Vuotovedet häiritsevät jätevesijärjestelmän toimintaa
Jätevesiverkoston kannalta vuotovesiä ovat sade-, sulamis- ja pohjavedet, jotka päätyvät jätevesiverkostoon esimerkiksi vuotavien kaivonkansien, putkien ja liitosten sekä laittomien hulevesiliitäntöjen kautta.
Tämä ylimääräinen vesi häiritsee jätevesijärjestelmän toimintaa, sillä kylmä vesi ja kasvanut virtaama haittaavat puhdistavien mikrobien toimintaa. Lisäksi runsaat virtaamat voivat johtaa ylivuotoihin jätevedenpumppaamoilla ja ohijuoksutuksiin jätevedenpuhdistamolla. Ympäristöaiheet kiinnostavat Jonnaa, joten meiltä saatu aihe sopi hänelle mainiosti.
”Sain työnohjaajaltani Nivoksella hyvin tukea työn tekemiseen ja opin paljon uutta. Opinnäyte valmistuikin nopeasti elo–marraskuun aikana. Tein sitä osin työajalla, mikä näin perheellisenä helpotti elämää”, Jonna toteaa.
Tutkimukset ja seuranta auttavat kohdentamaan korjauksia
Opinnäytetyössään Jonna hyödynsi etäluettavien vesimittareiden tuottamaa kulutusdataa. Hän selvitti vedenkulutustietojen ja jätevedenpumppaamon virtaamatietojen avulla vuotovesiprosentin. Lisäksi Jonna analysoi, miten sadepäivät ja lumen sulamisjaksot vaikuttivat vesimääriin.
Tulokset olivat mielenkiintoisia: Linnamäen vuotovesiprosentti oli 23,7, mikä on verrattain alhainen. Koko Nivoksen alueen yleinen vuotovesiprosentti oli 40,3 prosenttia vuonna 2023, mikä vastaa Vesilaitosyhdistyksen (VVY) mukaan Suomen vesihuoltolaitosten keskimääräistä tasoa.
”Nyt voimme laajentaa vastaavia selvityksiä ja seurantoja muillekin alueille. Tulevaisuudessa voimme kohdentaa tarkemmat tutkimukset ja korjaukset sinne, missä niistä on eniten hyötyä – kustannuksia säästäen ja ympäristökuormaa vähentäen”, Jonna toteaa.
Mäntsälän Linnamäen alueen jätevesiverkoston vuotovesimäärän selvitys etäluettavien vesimittareiden kulutusdataa hyödyntämällä
Vuorio, Jonna (2024), linkki opinnäytetyöhön: https://www.theseus.fi/handle/10024/873729
Teksti: Nivos Oy.
Kouluttautunut ja osaava henkilöstö – tyytyväinen asiakas
Nivos Oy kouluttaa jatkuvasti henkilöstöä koulutussuunnitelmien mukaan. Kehityskeskusteluita käydään kaksi kertaa vuodessa ja osaamiskartoituksia tehdään, jotta saadaan selville henkilöstön koulutustarpeet ja -toiveet. Vuosittain nivoslaisille kertyy jopa 300–400 koulutuspäivää!
Miten Nivos Oy kouluttaa?
- Tutkinnot ja pätevyydet: Osa suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintoa tai päivittää säännöllisesti eri pätevyyksiä työajalla.
- Omaehtoinen opiskelu: Nivoksella tuetaan esimerkiksi amk- ja yliopisto-opintoja opintovapailla ja työaikajoustoilla.
- Arjen oppiminen: Projektit, sijaistaminen, uudet työtehtävät ja osaamisen jakaminen kehittävät jatkuvasti koko työyhteisön taitoja.
Kouluttautuminen hyödyttää koko työyhteisöä: ammattitaidon kasvattaminen paitsi lisää osaamista ja työhyvinvointia, myös edistää liiketoimintaa. Toisin sanoen mitä kouluttautuneempia ja osaavampi henkilöstö, sitä parempia ja nykyaikaisempia palveluita asiakkaat saavat, olipa kyse sitten energiasta, lämmöstä, vedestä tai verkkopalveluista!