Kotivara alkaa vedestä – Silti ämpärikansalta puuttuu puhdas ämpäri ja pullovesi
7.2.2025
Veden merkitys varautumisessa tulee nopeasti selville, jos putkirikko, suunniteltu huoltotyö tai sähkökatko katkaisee vedentulon hanasta. Suunnitelluista huoltotöistä ilmoitetaan ennalta, mutta putkirikot ja sähkökatkot voivat katkaista veden tulon yllättäen.
– Putkirikkoja voi tulla jatkossa entistä enemmän, jos ikääntyvää vesijohtoverkostoa ei saneerata riittävästi, Vesilaitosyhdistyksen valmiuspäällikkö Riina Liikanen sanoo.
Suomessa tapahtuu 5000–8000 putkirikkoa vuodessa eli keskimäärin 18 putkirikkoa vuorokaudessa. Osa näistä aiheuttaa vesikatkon.
– Kotivara alkaa vedestä. Silti monelle tulee varautumisesta mieleen säilykkeet. Vesi on ensimmäisiä asioita, joita ihminen kaipaa häiriötilanteessa, SPEKin varautumisen asiantuntija Essi Kulju toteaa.
Kulju kehottaa hankkimaan edes muutaman litran kaupan pullovettä sekä puhtaan kannellisen ämpärin tai kanisterin häiriötilanteita varten.
Ämpäriä tai kanisteria tarvitaan, jotta vettä voi hakea tilapäisistä vedenjakelupisteistä. Niitä perustetaan yleensä yli vuorokauden kestävissä vedenjakelun häiriöissä.
Tahmainen mehukanisteri tai likainen lattianpesuämpäri eivät sovellu vedenhakuun
SPEKin tutkimuksen mukaan lähes puolelta suomalaisista puuttuu puhdas ämpäri tai kanisteri.
– Vaikka olemme ämpärikansaa, on varautumisessa suuri kompastuskivemme se, että ämpäri ei ole välttämättä puhdas. Jos vedentulo on jo lakannut, ei ämpäriä enää siinä kohtaa pysty pesemään, Kulju kertoo.
Ämpäri kannattaa varata vain juomavettä varten. Jos kotoa löytyy likainen lattianpesuämpäri, sillä ei ole hyvä hakea juomavettä häiriötilanteessa, Kulju muistuttaa.
Tilapäisille vedenjakelupisteille on tultu noutamaan vettä esimerkiksi tahmaisen mehukanisterin kanssa. Vaikka kaapista löytyvän mehukanisterin käyttö on paremman puutteessa neuvokas ratkaisu, vesi ei säily siinä hygieenisenä, eikä vedenjakelupaikoilla ole astianpesumahdollisuutta.
Vedenjakelupisteellä jaetaan vain vettä. SPEKin julkaiseman 72 tuntia -verkkopelin yli 100 000 vastaajasta joka kymmenes luuli, että veden jakelua varten jaetaan kaikille ämpäreitä.
– Olemme tottuneet ja voimme luottaa siihen, että hanasta tulee puhdasta vettä jatkuvasti. Putkirikot voivat aiheuttaa äkillisen vesikatkon ja vesihuoltolaitokset ovat varautuneet järjestämään silloin varavedenjakelun. Tilapäinen vedenjakelu ei silti auta, jos kotona ei ole puhdasta astiaa, millä hakea vettä, Riina Liikanen muistuttaa.
Tiukassa taloustilanteessa kannattaa varautumisessa huolehtia edes vedestä
– Tilapäinen vedenjakelu järjestetään pidemmissä häiriötilanteissa, mutta jotta pärjäät siihen asti, hanki kotiin edes vähän pullovettä. Vedenjakelu ei ala heti eikä se ehkä ole kovin lähellä. Vettä ei myöskään ehkä saa niin paljon kuin haluaisi, Kulju sanoo.
Ihminen tarvitsee puhdasta juomavettä noin kaksi litraa vuorokaudessa.
– Meiltä kysytään usein, miten vähävarainen voi varautua, kun kaikesta on tullut kalliimpaa. Neuvoisin jokaista hankkimaan edes yhden puhtaan ämpärin tai viiden litran vesitonkan kotiin. Tai puhdistamaan kotona jo olevan ämpärin, Essi Kulju sanoo.
Vesi on välttämättömyys, jota tarvitsee häiriötilanteessa usein nopeammin kuin muita tarvikkeita.
– Yksilön rooli varautumisessa on tärkeä. Sitä voi kuitenkin tehdä yhteisöllisesti. Jokainen voi esimerkiksi pohtia, voisiko auttaa naapuria tai vaikkapa iäkästä läheistä veden hakemisessa. Ämpäri pitää kuitenkin autettavalta itseltään löytyä. Myös yrityksissä on hyvä pohtia, miten työpaikkojen juomaveden saanti varmistetaan, Huoltovarmuuskeskuksen varautumisasiantuntija Roope Siirtola toteaa.
Varautumiskouluttaja törmää toistuvasti vääriin luuloihin ja kysymyksiin vedestä
Miksi pitäisi olla pullovettä kotona, kun saahan vettä kaupasta? Miksi kotivarassa ei ole vedenpuhdistustabletteja? Nämä ovat 72 tuntia -kouluttaja Kristiina Mattila-Nousiaisen mukaan tyypillisimpiä kysymyksiä, joita ihmiset kysyvät varautumiskoulutuksissa.
Mattila-Nousiainen on yksi Suomen noin 800 varautumiskouluttajasta. Hän törmää jatkuvasti vääriin luuloihin ja kysymyksiin vedestä.
– Monet eivät ole tulleet ajatelleeksi, että kauppojen varastot ovat pienet ja ne menevät tosi nopeasti tyhjiksi. Vettä saattaa olla kaupassa vain 10 viiden litran tonkkaa. Jos tulee häiriötilanne, siinä kohtaa kauppojen hyllyt voivat olla äkkiä tyhjää täynnä.
Myös maksaminen voi olla mahdotonta, jos kaupan maksujärjestelmä ei toimi sähkökatkon takia.