Kuntavaalikampanja 2025 materiaalit
Verkkokaupan etusivu Ostoskori Kirjaudu
Kuntavaalien alla Vesilaitosyhdistys haluaa muistuttaa tulevia kuntapäättäjiä vesihuollon merkityksestä ja kehottaa päättäjiä olemaan vesiviisaita. Vesilaitosyhdistyksen ja vesihuoltolaitosten viestinnän tueksi on laadittu esite, jossa tuodaan esiin vesihuollon haasteita ja ratkaisuja.
Aineisto sisältää Vesilaitosyhdistyksen pdf-muotoisen kuntavaaliesitteen, jonkan kuvittaja ja taittaja on Pekka Rahkonen.
Esitteen kuvat yksittäisinä
Lisäksi esitteen kuvituksesta on tehty kuusi erillisiä kuvaa, joita Vesilaitosyhdistyksen jäsenet voivat käyttää viestinnässään. Kuvat voi ladata tältä sivulta png-muodossa. Mikäli tarvitset kuvia tif-muodossa (CMYK-versiot jotka soveltuvat painotuotteisiin) ota yhteyttä yhdistyksen toimistoon vvy(a)vvy.fi
Kuva 1
Kuva 2
Kuva 3
Kuva 4
Kuva 5
Kuva 6
Hyödynnä kuntavaaliesitteen tekstejä
Esitteen tekstit ovat tässä alla sekä Word-liitteessä sivun lopussa kohdassa "Ladattavat tiedostot". Voit käyttää niitä joko sellaisenaan tai laitoksen tilanteeseen muokattuna some-viestinnässä.
Se mitä ei omin silmin näe, on helppo sivuuttaa. Yksi tällainen on hanasta saatava, vesijohtoa pitkin juokseva raikas vesi. Olemme tottuneet ajattelemaan, että vesihuoltolaitokset tarjoavat meille turvallista juomavettä ja puhdistavat jätevedet tehokkaasti. Tämä ei ole itsestäänselvyys.
Haaste 1 Kasvava korjausvelka
Vesihuollon infrastruktuuria rasittaa voimakkaasti kasvava korjausvelka. Moni kunta ei ole uusinut verkostoaan riittävästi, ja jos jatketaan kuten tähänkin asti, on edessä raju korjausvelkapommi: vesihuoltoverkostojen saneerausinvestointitarve on seuraavan 20 vuoden aikana yli 10 miljardia euroa.
Paljonko rahaa sinun kunnassasi on varattu välttämättömiin saneerauksiin?
Haaste 2 Riittämätön varautuminen
Ennakoimaton maailmantilanne edellyttää yhteiskunnan kriittiseltä infrastruktuurilta – siis vesihuollolta – riittävää kriisinkestävyyttä ja huoltovarmuutta. Onkin huolestuttavaa, että maassamme on noin 1 100 vesihuoltolaitosta, joista suurimmalla osalla varautuminen ei ole riittävällä tasolla.
Mikä on sinun kuntasi tilanne ja mitä aiot tehdä?
Haaste 3 Pirstaleisuus ja heikot resurssit
Suurta osaa Suomen vesihuoltolaitoksista hoidetaan hyvin pienellä henkilöstöllä, jopa osa-aikaisesti. Myös osaamisessa on aukkoja. Vesihuollon haavoittuvuus on kohtuuttoman suuri.
Millaiset vesihuollon voimavarat sinun kunnassasi on?
Ratkaisu 1 Talous kuntoon
Vesihuollon haasteita ei voida ratkaista ilman tervettä taloutta. Vesihuoltolaitoksen kulut katetaan asiakkailta – siis kuntalaisilta – perittävillä maksuilla. Maksut tulee nostaa sellaiselle tasolle, että laitos voi toimia laadukkaasti, riskit hallitaan ja korjausvelkaa saadaan lyhennettyä. Kerätyt maksutulot on kohdistettava vesihuoltoverkoston korjaamiseen ja toimintavarmuuteen, ei kunnan muiden toimintojen ylläpitämiseen.
Ratkaisu 2 Älä jää yksin
On totuttu ajattelemaan, että joka kunnalla tulee olla oma vesilaitos. Mahdollisiin yhdistymisiin on suhtauduttu epäilevästi. Harvalla laitoksella on kuitenkaan mahdollisuuksia yksin selvitä tulevaisuuden haasteista. Vesihuoltolaitosten yhdistämisen rinnalla kannattaa selvittää laitosten välisen yhteistyön tiivistämistä yli kuntarajojen.
Ole vesiviisas kuntapäättäjä
Vesihuolto on kuntalaisten välttämätön kriittinen peruspalvelu eikä sen päämääränä ole tuottaa voittoa omistajilleen. Siksi vesihuoltoa ei pidä yksityistää.
Vesilaitosten omistajina kunnilla ja sinulla kuntapäättäjänä on merkittävä rooli. Sinä päätät, miten laitoksen taloudellinen toimintakyky varmistetaan, miten riittävät henkilöresurssit turvataan, millaisia maksuja asiakkailta peritään ja miten toiminta organisoidaan. Sinä ratkaiset, miten uuden rakentaminen ja vanhan korjaaminen hoidetaan. Siis kuinka huoltovarma kuntasi vesihuolto on.
Hyvä vesihuolto tarvitsee vesiviisaita kuntapäättäjiä, jotka rohkenevat tarttua vesihuollon koviinkin haasteisiin. Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys!